Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΓΕΝΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ - ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ


Μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας πολλοί ήταν εκείνοι που ύψωσαν τον εαυτός τους στην θέση του Θεού η του απεσταλμένου του. Ηγέτες από  διάφορες θρησκείες του κόσμου, όπως ο "προφητης" μωαμεθ (Ισλάμ), ο Σιντάρτα Γκαουτάμα (Βουδισμός) απλά γεννήθηκαν σε μια χρονική ιστορική στιγμή χωρίς κανείς να προσμένει αυτούς ή το έργο τους από το οποίο γεννήθηκαν οι θρησκείεσ που δημιούργησαν. Αντιθέτως ο Ιησούς Χριστός εκπλήρωσε με την γέννηση και το έργο του εκατοντάδες προφητείες της αρχαιότητας που έγιναν από διαφορετικούς ανθρώπους οι οποίοι έζησαν σε διαφορετικές χρονολογίες, πολιτισμούς και συνθήκες. Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε τέσσερις προφητείες που αφορούν τα Χριστούγεννα.


 ΓΕΝΝΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΥ -  ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ 

ΤΟ ΠΡΩΤΕΥΑΓΓΕΛΙΟ. Στο πρώτο βιβλίο της παλαιάς διαθήκης ΓΕΝΕΣΗ 3 :15 ( συγγραφέας ο Μωυσής -1450 π.χ.)  βρίσκουμε την πρώτη αναφορά για την γέννηση του Χριστού από το στόμα του ίδιου του Πατέρα Θεού καθώς αναφέρεται στο φίδι το οποίο εξαπάτησε τον άνθρωπο στην πτώση : «και θα στήσω έχθρα ανάμεσα σε σένα και στη γυναίκα, κι ανάμεσα στο σπέρμα σου και στο σπέρμα της· αυτό θα σου συντρίψει το κεφάλι, κι εσύ θα του λογχίσεις τη φτέρνα του» .


Αυτό το χωρίο δίκαια ονομάζεται  πρωτοευαγγελιο αφού αναφέρεται ταυτόχρονα στην γέννηση ( το σπέρμα της γυναίκας) τον προσωρινό θάνατο ( εσύ θα του λογχίσεις την φτέρνα) και την ανάσταση ( αυτός θα σου συντρίψει το κεφάλι) του Ιησού Χριστού. Πέραν τούτου όμως ανακαλύπτουμε και μια άλλη προφητεία που δεν είναι φανερή με την πρώτη ανάγνωση. Μόνο σ’ αυτό το χωρίο βρίσκουμε αναφορά στο σπέρμα της γυναίκας αφού ο λόγος του Θεού αποκλειστικά χρησιμοποιεί την έκφραση αυτή για το ανδρικό φύλο για να αναφερθεί στους απογόνους . Διαφοροποιείται λοιπόν ο λόγος του Θεού σ’ αυτό το σημείο για να φανερώσει μέσω αυτής της εκπληκτικής προφητείας  ότι η παναγια ( Θεοτόκος Μαρία) θα συλλάβει από το Πνεύμα το Άγιο χωρίς να έχει σχέση με άνδρα..  Η αρχαία αυτή προφητεία η οποία ειπώθηκε στους πρωτόπλαστους βρίσκει την εκπλήρωση της στο πρόσωπο του Ιησού. Διαβάζουμε στο κατά Λουκά Ευαγγέλιο στο πρώτο κεφάλαιο:30 Και ο άγγελος της είπε: Μη φοβάσαι, Μαριάμ· επειδή, ο Θεός σου έδωσε την χάρη του. 31 Και πρόσεξε, θα μείνεις έγκυος, και θα γεννήσεις έναν γιο· και θα αποκαλέσεις το όνομά του ΙΗΣΟΥ.34 Και η Μαριάμ είπε στον άγγελο: Πώς θα μου συμβεί αυτό αφού εγώ δεν έχω συζυγικές σχέσεις με κανένα άντρα;35Και ο άγγελος, απαντώντας, της είπε ; Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου, και δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει· γι' αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις  θα ονομαστεί Υιός Θεού.  

Η ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. Στο βιβλίο του Ησαΐα 7:14 ( 700 π.χ) διαβάζουμε μια σπουδαία προφητεία: Γι' αυτό, ο ίδιος ο Κύριος θα σας δώσει ένα σημάδι· Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, και το όνομά του θα αποκληθεί Εμμανουήλ. Παρομοίως διαβάσουμε στο 9ο κεφ. του ιδίου βιβλίου : Επειδή, παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας· και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο του· και το όνομά του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός, Πατέρας τού Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης.Πέρασαν 700 χρόνια από την προφητεία του Ησαΐα και διαβάζουμε στο κατά Ματθαίο ευαγγέλιο στο πρώτο κεφάλαιο την εκπλήρωση της! Όταν ο Ιωσήφ με τον οποίο η Μαριάμ ήταν αρραβωνιασμένη μαθαίνει ότι αύτη ήταν έγκυος δικαιολογημένα θέλησε να την διώξει κρυφά για να μην την εκθέσει στον κόσμο. Διαβάζουμε λοιπόν στο χωρίο 20 : Και ενώ αυτός [τα] συλλογίστηκε αυτά, ξάφνου, ένας άγγελος του Κυρίου, παρουσιάστηκε σ' αυτόν σε όνειρο, λέγοντας: Ιωσήφ, γιε τού Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις τη Μαριάμ, τη γυναίκα σου· επειδή, αυτό που γεννήθηκε μέσα της είναι από το Άγιο Πνεύμα· 21 και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιησού· επειδή, αυτός θα σώσει τον λαό του από τις αμαρτίες τους. 22 Και όλο αυτό έγινε για να εκπληρωθεί εκείνο που ειπώθηκε από τον Κύριο διαμέσου τού προφήτη, που έλεγε: 23«Δέστε, η παρθένος θα συλλάβει, και θα γεννήσει έναν γιο, και θα αποκαλέσουν το όνομά τουΕΜΜΑΝΟΥΗΛ», που ερμηνευμένο σημαίνει: Μαζί μας [είναι] ο Θεός.  
Η παναγία λοιπόν καθώς προφητεύτηκε από τον Ησαΐα ενώ ήταν παρθένος μένει έγκυοςγεννάει γιο τον ονομάζει Ιησού ( δηλαδή σωτήρα) ο οποίος είναι η ενσάρκωση του ζωντανού Θεού ( ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ – δηλαδή ο Θεός μαζί σας).




Η ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ. Στο βιβλίο του Μιχαία ( 742-687 π.χ)στο κεφ. 5:2διαβάζουμε Κι εσύ, Βηθλεέμ Εφραθά, η μικρή, αν και είσαι από τις πιο μικρές πόλεις του Ιούδα, εγώ θα κάνω να προέλθει εκείνος που θα γίνει άρχοντας του Ισραήλ. Η καταγωγή του είναι από παλιά, ξεπερνά την αρχή των ημερών της δημιουργίας. Σ’ αυτή την περικοπή ο προφητικός λόγος ( περίπου 700 χρόνια πριν την γέννηση του Χριστού) πρωταρχικά αναφέρεται στην τοποθεσία της γέννησης του Ιησού ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι το παιδί που θα γεννηθεί είναι ο προαιώνιος Θεός ( ενσαρκωση). Η Βηθλεέμ μια από τις πιο μικρές πόλεις του Ισραήλ θα είναι αυτή στην οποία θα γεννηθεί ο Θεάνθρωπος. Πρέπει να σημειωθεί ότι τον καιρό που γράφτηκε η προφητεία υπήρχαν δύο πόλεις στον Ισραήλ με το όνομα Βηθλεέμ μία κοντά στην Ιερουσαλήμ η οποία από αρχαίους χρόνους αναφαίρετο και ως Εφραθά και μία κοντά στην Ναζαρέτ ( αναφορά της οποίας γίνεται στο βιβλίο του Ιησού του Ναυή 19:10,15).


Δεν είναι εκπληκτικό που η προφητεία αυτή είναι τόσο συγκεκριμένη και ξεκάθαρη που ορίζει ανάμεσα στις πόλεις του Ισραήλ ( περίπου στο σύνολο 100) την ασήμαντη Βηθλεέμ σαν την γενέτειρα του σωτήρα και ταυτοχρόνως φροντίζει να ξεκαθαρίσει ότι η Βηθλεέμ για την οποία αναφέρεται η προφητεία είναι η Εφραθά δηλ. αυτή που είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ στην οποία και γεννήθηκε ο Ιησούς; 


Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. Στο βιβλίο του  προφήτη Μαλαχία στο κεφ.3:1διαβάζουμε:Ο Κύριος του σύμπαντος απαντάει : θα αποστείλω τον αγγελιοφόρο μου για να προετοιμάσει το δρόμο πριν από μένα. Και στο βιβλίο του προφητη Ησαΐα γίνεται40:3Ακούστε! Κάποιος φωνάζει : Ετοιμάστε στην έρημο ένα δρόμο για τον Κύριο ισιώστε εκεί τον δρόμο να περάσει ο Θεός μας.  

Η προφητεία αυτή δηλώνει ότι πριν την δημόσια παρουσία του σωτήρα Χριστού ένας προφήτης( όχι πολλοί) θα προετοίμαζαν και θα προανάγγελλαν τον ερχομό του στην έρημο. Περίπου την ίδια εποχή που αναγγέλλεται η γέννηση του Ιησού στην παναγία άγγελος Κυρίου φανερώνει τον πρόδρομο ( αυτόν που θα προετοιμάσει τον δρόμο) του Χριστού. Διαβάζουμε συγκεκριμένα στο κατά Λουκά ευαγγέλιο κεφ. 1: 13 Και ο άγγελος του είπε: Μη φοβάσαι, Ζαχαρία· επειδή, η δέησή σου εισακούστηκε· και η γυναίκα σου η  Ελισάβετ θα γεννήσει σε σένα έναν γιο, και θα αποκαλέσεις το όνομά του Ιωάννη. 14 Και θα είναισε σένα χαρά και αγαλλίαση· και πολλοί θα χαρούν για τη γέννησή του. 15 Επειδή, θα είναι μεγάλος μπροστά στον Κύριο· και κρασί και σίκερα δεν θα πιει, και θα γίνει πλήρης με Άγιο Πνεύμα από την κοιλιά, ακόμα, της μητέρας του. 16 Και πολλούς από τους γιους Ισραήλ θα τους επαναφέρει στον Κύριο τον Θεό τους. 17Κι αυτός θάρθει πριν από το πρόσωπό του με πνεύμα και δύναμη του Ηλία, για να στρέψει τις καρδιές των πατέρων στα παιδιά, και τους απειθείς στη φρόνηση των δικαίων, για να ετοιμάσει έναν προδιατεθειμένο λαό στον Κύριο.Στο κατα Ματθαίον ευαγγελιο κεφ. 1 :1-2 διαβάζουμε την εκπλήρωση αυτής της προφητείας στο πρόσωπο του Ιωάννη του βαπτιστή όπως το προείπε ο άγγελος και το ανέφεραν οι προφήτες εκατοντάδες χρόνια πριν συμβεί. ΚΑΙ κατά τις ημέρες εκείνες έρχεται ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, κηρύττοντας στην έρημο της Ιουδαίας, 2 και λέγοντας: Μετανοείτε· επειδή, πλησίασε η βασιλεία των ουρανών.


Ιωάννης Πρόδρομος 

Αφήνω για την δική σας προσωπική αναζήτηση τις προφητείες που αναφέρονται στην προσκύνηση των τριών μάγων από την ανατολή (Ησαΐας 60:6), την καταγωγή του Ιησού (Γεν 49:10) και τον υπολογισμό της έλευσης του από την ανοικοδόμηση του ναού το 455 π.χ.( Δανιήλ 9:24).




Κοιτάξαμε σ’ αυτή την σύντομη μελέτη μας μόνο τέσσερις από τις 330 περίπου προφητείες που εκπληρώθηκαν στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.


Μια τέτοια πιθανότητα θα ήταν αδύνατο να την εκπληρώσει κανείς παρά μόνο ο ίδιος ο Θεός…..πράγμα που έκανε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Η συνειδητοποίηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ δεν πρέπει να αγγίζει μόνο την διάνοια μας και τον νου μας. Ζητάει να αγγίξει και την καρδιά μας θυμίζοντας μας ότι στο όνομα του ενσαρκωμένου Θεού των Χριστουγέννων υπάρχει το νόημα και η ουσία της ζωής