Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ (Κείμενα για την αγάπη και την πίστη σήμερα).


Γεώργιου Μπάρλα


Εκδόσεις Αρχονταρίκι




Το βιβλίο αυτό εκδίδεται σε μία εποχή κρίσης για την Ελλάδα, τα δε κείμενα που περιέχονται σ' αυτό αποτελούν ακριβώς μία υπενθύμιση για όσα οι Έλληνες αφήσαμε , ως μη όφειλε, να ξεχαστούν και για άλλα τα οποία επιδιώξαμε, ως δήθεν σπουδαία και πολύτιμα.


Εκείνα που αφέθηκαν στο περιθώριο, είναι όλα όσα σχετίζονται με την πίστη στον Θεό, την ηθική ζωή και την πατρίδα. Τα άλλα που θεωρήσαμε ως τα μόνα αναγκαία για την ευτυχία μας είναι η άνεση, οι υλικές απολαύσεις, η λατρεία του δυνατού και η ικανοποίηση των επιθυμιών του.


Η αποστασία του σημερινού ανθρώπου, και των συμπατριωτών μας, από τον Θεό είναι ολοφάνερη. Ο Θεός στην καθημερινότητα του Έλληνα και στον δημόσιο χώρο είναι κυριολεκτικά άφαντος.


Τα κείμενα αυτού του τόμου ανίχνευσαν τα σημεία κρίσης του ανθρώπου στις σχέσεις του με τον Θεό, τον πλησίον και τη φύση, ειδικά σε σχέση με τη μοντέρνα νοοτροπία. Ευχή μας να αποτελέσουν αφορμή μα περαιτέρω προβληματισμό ώστε να υπάρξει μία ανανέωση της σχέσης ανθρώπου και Θεού, που μοιάζει μεν δύσκολη αλλά όχι απίθανη.


Επιμέλεια Γιώργος Μπάνης